19 okt NLP Coach
NLP Coach
29 augustus 2020 heb ik mijn NLP Practitioner afgerond aan de NLP academie in Utrecht. Wauw, wat een geweldige ervaring was dat. Hierin heb ik zoveel nieuwe dingen mogen leren waardoor ik nog beter weet hoe het brein werkt. De NLP interventietechnieken gebruik ik nu dagelijks om medewerkers in een korte periode meer in zijn/haar kracht te zetten. In de praktijk heb ik dit ook gemerkt; medewerkers waren verwonderd wat mogelijk is. Mooi om te ervaren hoe blij ze dat maakten en hoe gemotiveerd. Ze merkten op dat er nog zoveel meer mogelijk was dan ze in eerste instantie dachten. Terecht, dat had ik namelijk ook tijdens mijn NLP reis. En natuurlijk gaat het niet vanzelf. Hard werken en doorzetten is belangrijk voor het maken van nieuwe patronen. Graag vertel ik jou meer over de betekenis van NLP en beschrijf ik enkele voorbeelden van NLP technieken.
Wat betekent NLP?
NLP is de afkorting van Neuro Linguïstisch Programmeren. We nemen de wereld om ons heen waar via onze zintuigen. Dat is een neurologisch proces. We hebben allemaal onze eigen waarneming. De gevonden informatie slaan we op in de vorm van beelden, geluiden, gevoelens, geuren en smaken. Ook de manier waarop we informatie verwerken verschilt per persoon. De manier waarop we deze informatie opslaan maakt dat wij op een bepaalde manier terugkijken naar die ervaring. Dit zorgt soms voor een belemmering in het hier en nu. De NLP interventietechnieken maken het mogelijk om deze herinnering aan te passen waardoor dus ook de beleving van de herinnering aangepast wordt. Geweldig toch?
De ervaring van beeld, geluid, gevoel en smaak die we hebben opgeslagen krijgen betekenis wanneer we dit in taal omzetten. Hiervoor gebruiken wij de woorden die wij zelf kennen en begrijpen. NLP gaat ervan uit dat mensen een voorkeur hebben in hun zintuiglijke waarneming. Mijn voorkeur is visueel, dit betekent dat ik in mijn taal onbewust veel woorden gebruik zoals: kijken, schetsen, zien, beeld etc.
Onze interne processen hebben een bepaalde structuur. Tijdens mijn NLP opleiding heb ik geleerd wat dit in de praktijk betekent. We hebben bijvoorbeeld een motivatiestrategie. Als jouw huidige motivatiestrategie goed werkt is dat heel fijn. Werkt deze strategie onvoldoende dan kun je de structuur van deze strategie aanpassen waardoor jij meer gemotiveerd raakt om een bepaalde taak uit te voeren.
NLP toepassen in de praktijk
Naast herinneringen hebben wij ook waarden, normen en overtuigingen. We kunnen tegen anderen zeggen dat ze iets goed kunnen maar wanneer zij zelf de overtuiging hebben dat ze dat onvoldoende kunnen, zullen zij zelf deze overtuiging moeten aanpassen. Overtuigingen liggen op een hoger neurologisch niveau dan wat anderen zeggen. Handig om te weten, toch?
Stel je hebt vroeger op school een presentatie gegeven en je vond het op dat moment zo spannend waardoor je niet meer uit je woorden kwam en vervolgens de tekst vergat. Het kan zijn dat je daarom nu presenteren minder makkelijk vindt of er tegenop ziet. Die herinnering van toen en het bijbehorende gevoel van die herinnering wordt bepaald door de manier waarop die herinnering is opgeslagen. Dit gebeurt onbewust.
Met NLP interventietechnieken kunnen deze herinnering aangepast worden waardoor ook de beleving van die herinnering veranderd. Als coach ondersteun ik dagelijks medewerkers om het beste uit zichzelf te halen. Er zijn nog veel meer interventietechnieken om jou hierbij te helpen. Je moet het alleen net weten. In de praktijk merk ik vaak dat veel mensen niet weten wat er mogelijk is. Logisch, want als je je daar niet mee bezig houdt hoe kun je het dan weten?
NLP techniek (Ankeren)
Een ander voorbeeld uit de praktijk: soms kijk ik in mijn fotoboek met allemaal mooie foto’s van mijn vakantie in Bali. Ik krijg dan meteen dat ontspannende en fijne gevoel van toen terug. Jij hebt vast ook wel foto’s of liedjes die jou een positief en fijn gevoel geven omdat je terugdenkt aan een leuk moment. Herken je dat? Dat gevoel dat je meteen weer terug gaat naar die periode? Dit zijn voorbeelden van ankers: een auditief anker wanneer het om een bepaald liedje gaat en een visueel anker wanneer het om een foto gaat. Door het ankeren van stemmingen, bijvoorbeeld een zelfverzekerd gevoel, kun jij deze krachtige, positieve stemming direct oproepen wanneer jij deze nodig hebt zodat je meer in jouw kracht staat. Ankeren is een van de interventietechnieken die ik gebruik in mijn sessies.
NLP Collapse Anker
Onbewust hebben we allemaal veel ankers. Soms zijn dit positieve en soms zijn dit ook negatieve ankers. De negatieve ankers kunnen ons belemmeren in het hier en nu. Een voorbeeld hiervan is een onzeker gevoel dat in een vervelende situatie in het verleden is ontstaan. Ik spreek van een negatief anker wanneer dat onzeker gevoel jou belemmert te doen wat je het liefst wil doen. Uiteraard is het niet erg om af en toe onzeker te zijn, als het je maar niet belemmert te doen wat je wil doen.
Belemmert jouw onzeker gevoel van hetgeen dat je wil doen dan kan ik met mijn NLP interventietechniek dit loskoppelen. Dat noemen ze binnen NLP Collapse Anker (Collapsing Anchors). In mijn sessie activeer ik tegelijkertijd het negatieve- en het positieve anker om zodoende de neurologie te misleiden. Je hoort je bij het herbeleven van een negatieve ervaring op een bepaalde manier te voelen, echter door het negatieve anker en positieve anker tegelijkertijd te activeren ontstaat een nieuwe sensatie die aan de ervaring wordt gekoppeld.
Om het makkelijker te maken kun je het vergelijken met het mengen van een kleur: wanneer je een zwarte kleur mengt met een witte kleur ontstaat er een nieuwe kleur, namelijk grijs. Bij jou ontstaat er ook een nieuwe sensatie die aan de ervaring wordt gekoppeld.
Dit zijn enkele voorbeelden uit de praktijk. Er zijn er nog veel meer! Nieuwsgierig? Neem dan contact met mij op om te kijken waarbij ik jou kan helpen.