Plezier en verbinding (P3F-model) vergroot je werkgeluk: zo verbeter je het - Karin Vermulst

Plezier en verbinding (P3F-model) vergroot je werkgeluk: zo verbeter je het

Plezier en verbinding (P3F-model) vergroot je werkgeluk: zo verbeter je het

Samenwerken met anderen. Het geeft energie wanneer het stroomt. Tegelijkertijd kan het je energie kosten wanneer het niet lekker loopt. Plezier en verbinding (fun & friendship) zijn belangrijke pijlers om werkgeluk te ervaren. We zien onze collega’s meestal meer dan onze partners, familieleden of kinderen. Plezier en verbinding is dan wel zo belangrijk, toch? Ook blijkt uit het P3F-model (Mes en Peper 2018) dat fun & friendship een grote impact heeft op je werkgeluk.

In deze blog staat plezier en verbinding, onderdeel van het P3F-model, centraal. Je krijgt antwoorden op de vragen: hoe vergroot ik mijn plezier en verbinding met mijn collega’s? Wat is hierin mijn eigen invloed? En welke activiteit draagt bij aan plezier en verbinding?
Deze antwoorden vind je in mijn 5 geschreven tips. Ze zijn concreet en direct toepasbaar.

Tip 1 plezier en verbinding (P3F-model): Ken je eigen behoefte en benoem dit

Soms zou je het liefst iemand achter het behang willen plakken. Misschien herken je dat wel? Dat heb ik tenminste wel eens gehad. Ik kwam dan wel al snel tot de conclusie dat ik getriggerd werd door iets. Het zegt iets over mijn eigen behoefte. Ik heb dan ook geleerd om te onderzoeken wat mijn eigen behoeften zijn. Soms is dat alleen maar behoefte hebben aan begrip. Mijn eigen behoefte herkennen heeft mij veel verheldering opgeleverd. Daardoor begreep ik beter wanneer ik getriggerd werd. Mijn behoefte werd niet vervuld en dat kon mij dan raken. Vast wel herkenbaar, toch?

Dan is de tweede vraag: welke gedrag zet je in wanneer je behoefte niet wordt vervuld? Je hebt de kans om positief gedrag in te zetten om alsnog je behoefte te laten vervullen of je kiest voor negatief gedrag. Wanneer je kiest voor negatief gedrag is de kans klein dat alsnog je behoefte wordt vervuld.

Bewustwording van dit proces zet mij dagelijks op scherp. Soms heb ik bepaalde gesprekken waarvan ik weet dat die voor mij heel belangrijk zijn. Ik ga bij mezelf dan na welke behoefte ik heb. Ook bepaal ik welke positieve gedragingen ik wil inzetten om mijn behoefte te laten vervullen. Zo zorg ik ervoor dat ik mijn hersenen bepaalde signalen geef en ze de juiste richting instuur. De juiste richting is voor mij in verbinding blijven met anderen, ondanks dat we misschien verschillende invalshoeken hebben. Voorbeelden van positieve gedragingen zijn voor mij dan bijvoorbeeld: doelgericht zijn, vasthoudend en met verbinding. Dat laat ik voor me werken door aan te geven dat ik behoefte heb aan begrip.

Ontdek bij jezelf welke behoefte jij hebt wanneer je bijvoorbeeld een overleg hebt. Kies 3 positieve gedragingen vooraf en ervaar hoe dit voor jou kan werken. Wanneer je bij jezelf blijft en je eigen behoefte benoemt, zonder over anderen te oordelen, ontstaat er verbinding. Daarnaast weet de ander wat er in jou omgaat.

Tip 2 plezier en verbinding (P3F-model): Ontdek je eigen gedachten

Je gedachten hebben veel invloed op jouw manier van handelen. Hoe bewust ben jij je van jouw gedachten over situaties op de werkvloer?
Soms denken we dat onze gedachten de waarheid zijn maar het is jouw bril die gekleurd is. Net zoals die van anderen. Ieder heeft zijn eigen bril op en kijkt vanuit een ander perspectief.

Perceptie is projectie. Wat dat betekent? Wat je denkt zegt vaak iets over hoe jij naar de dingen kijkt. Wanneer we situaties interpreteren dan wordt onze waarneming vaak gekoppeld aan onze ervaringen vanuit het verleden, onze overtuigingen, gevoelens et cetera.
Dit is zichtbaar wanneer je een beeld aan mensen laat zien. Je zult ervaren dat iedereen het beeld anders interpreteert. Interessant hè? Het inzicht dat ik je hiermee wil geven is om bewust te worden van dit proces. Vraag je altijd af: wat kan het nog meer betekenen?
Ga in gesprek met elkaar en ontdek de invalshoek van de ander. Zo verbeter je de verbinding en dat zorgt voor verrijking in de samenwerking met anderen.

Tot slot kan het zijn dat je bij jezelf belemmerende overtuigen opmerkt. Heel menselijk en dat hebben we allemaal weleens. Herken je het? Zet dan de volgende stap en buig je belemmerende overtuiging om naar een helpende overtuiging. Hoe je dat doet? Dat lees je in mijn blog: belemmerende overtuigingen.

Tip 3 plezier en verbinding (P3F-model): Neem persoonlijk leiderschap

Dit is me er een, misschien heb je deze de afgelopen week al twintig keer voorbij zien komen maar in mijn ogen maakt persoonlijk leiderschap nemen wél het verschil in jouw werkgeluk.

In mijn teamsessies komt regelmatig naar voren dat medewerkers van zichzelf vinden dat ze klagen. Eigenlijk willen ze dit helemaal niet maar het gebeurt toch. Hoe dit komt? Ze gaan mee met anderen en dat is makkelijker dan wanneer je ertegen ingaat. Herken je dat bij jezelf? Neem in dit soort situaties persoonlijk leiderschap. Dat kun je doen door de ander de vraag te stellen: wat kun je zelf doen om deze situatie te verbeteren? Dan stimuleer je een ander om persoonlijk leiderschap te nemen. Zo doorbreek je een klaagcultuur en je traint ook nog eens je eigen brein.
Hoe vaker je dit namelijk zelf doet, hoe meer persoonlijk leiderschap nemen een gewoonte wordt. Daarmee vergroot je jouw werkgeluk en je zult merken dat je veel meer invloed hebt dan je misschien in eerste instantie dacht. Daarnaast heeft dit een positieve impact op de werkvloer. Van klagen wordt toch niemand echt blij?

Tip 4 plezier en verbinding (P3F-model): Bekijk de situatie vanuit een ander invalshoek

Wanneer je samen aan een project werkt en een andere mening hebt, neem dan eens een kijkje vanuit de invalshoek van je collega.
Dat doe je door even op te staan. Letterlijk. Zie dan voor je dat je in de schoenen van je collega stapt. Zie, hoor en voel hoe jouw collega in de situatie staat. Kijk dan vervolgens nog eens vanuit de toeschouwerspositie. Dat betekent opnieuw letterlijk op een andere plaats staan. Je stapt als het ware nu in de positie van de toeschouwer. Wat gebeurt er tussen jou en je collega? Wat is het advies dat je als buitenstaander aan jezelf en je collega geeft?

Kijken vanuit verschillende perspectieven levert meer begrip op. Dat is een basis om in verbinding met elkaar te blijven, ook als je anders denkt. Wanneer je open staat voor de invalshoek van de ander, dan ben je samen meer in staat om betere resultaten te bereiken. Dit levert uiteindelijk meer plezier en verbinding op.

Tip 5 plezier en verbinding (P3F-model): Benoem elkaars sterke kwaliteiten

Een mooie activiteit voor meer plezier en verbinding is om stil te staan bij elkaars kwaliteiten. In mijn teamsessies zie en ervaar ik keer op keer de voordelen hiervan.

In mijn teamsessie krijgt elke medewerker 3 sterke kwaliteiten kaarten van de groep. Daarbij wordt toegelicht waarom ze voor die kaarten hebben gekozen. Het is zo mooi om te zien wat dit met de medewerker zelf doet. De medewerker ontdekt hoe waardevol zijn of haar bijdrage voor de groep is. Ook ervaren ze hoe collega’s naar ze kijken. Daarnaast vinden medewerkers het ontzettend leuk om dit toe te lichten en hun waardering zo uit te spreken. Ook leer je elkaar beter kennen want je hoort ook de verhalen van andere collega’s. Het zijn de herinneringen die zij hebben gemaakt waar je niet bij was. Dat levert ook veel verrijking op.

Je hebt 5 tips gelezen voor meer verbinding en plezier. Welke tip zet jij vandaag nog in om de samenwerking met je collega’s te verbeteren?

Merk je bij jezelf op dat je bovengenoemde punten graag wilt toepassen maar dat je dit niet makkelijk vindt? Bekijk dan mijn pagina persoonlijke coaching. In mijn sessies help ik medewerkers om dit daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met me op.

Tags: