19 okt Belemmerende overtuigingen
Belemmerende overtuigingen
In deze blog vertel ik jou meer over belemmerende overtuigingen. Belemmerende overtuigingen zijn opvattingen die we geloven over een bepaalde situatie en die je aanziet als waar. Deze hebben invloed op hoe we ons voelen en gedragen.
In deze blog volgen voorbeelden en een aanpak hoe jij deze kan ombuigen in positieve overtuigingen. Na het lezen van deze blog heb je concrete tips die jij direct in de praktijk kan toepassen.
Wat zijn belemmerende overtuigingen?
Overtuigingen zijn opvattingen die we geloven over een bepaalde situatie en die je beschouwt als waar. We hebben deze overgenomen van anderen of we hebben deze ontwikkeld gedurende ons leven: door onze opvoeding, opleiding, werkervaringen of de dingen die je hebt meegemaakt. Deze overtuigingen hebben veel invloed op hoe we ons voelen en gedragen. Je kunt positieve overtuigingen hebben die jou verder helpen of overtuigingen die jou belemmeren. Soms heb je het niet eens door omdat je denkt dat dat nou eenmaal zo is. Deze belemmerende overtuigingen kunnen zorgen voor bijvoorbeeld onrust of onzekerheid en kunnen jou tegenhouden in hetgeen je het liefst doet. Een voorbeeld van een belemmerende overtuiging is: “Ik ben iemand die niet goed kan spreken voor grote groepen”. Doordat jij dit gelooft en dit tegen jezelf zegt is het mogelijk dat je daardoor spanning ervaart. Misschien kies je ervoor om de presentatie niet te geven. Belemmerende overtuigingen creëren mentale onrust en kunnen ertoe leiden dat je iets niet doet terwijl je het wel kan of zou willen.
Voorbeelden van belemmerende overtuigingen
Het herkennen van eigen belemmerende overtuigingen is een eerste stap. Wanneer je je hier bewust van bent kun je er ook iets mee doen. Enkele voorbeelden:
- “Ik moet alles alleen kunnen oplossen.”
- “Ik mag geen fouten maken en moet alles meteen goed doen.”
- “Iedereen moet mij aardig vinden.”
- “Ik kan niet goed presenteren want ik ben iemand die niet voor groepen kan spreken.”
- “Er zijn interne veranderingen, ik kan niet tegen deze onzekerheden.”
Dit kunnen gedachten zijn die te maken hebben met perfectionisme, gedachten die zorgen voor rampdenken, eisen die we aan onszelf stellen of juist aan anderen. Stuk voor stuk gedachten die niet leuk zijn en waar we behoorlijk wat last van kunnen hebben.
Rationele Emotieve Therapie
Graag vertel ik jou meer over de Rationele Emotieve Therapie, ook wel Rationele Effectiviteitstraining genoemd (RET methode). Deze RET methode biedt een praktische aanpak waardoor jij vandaag nog aan de slag kan met jouw belemmerende overtuigingen.
Deze gedachtegang is ontwikkeld door de Amerikaanse therapeut Albert Ellis. Hij gaat ervan uit dat een deel van onze ongezonde stress die wij ervaren, wordt veroorzaakt door de gedachten die wij hebben over een situatie. De situatie op zich staat los, de vraag is hoe ervaar jij het?
Dit verklaart ook waarom iedereen zich anders voelt en gedraagt na een bepaalde situatie. Twee mensen maken dezelfde situatie mee, maar hebben beiden een andere overtuiging over deze situatie. Ze voelen zich anders en gedragen zich anders. Ben jij je hier bewust van?
Hoe werkt de Rationele Emotieve Therapie?
Deze aanpak bestaat uit verschillende stappen. Pak pen en papier en beantwoord de volgende vragen schriftelijk. In de praktijk blijkt dat veel mensen moeite hebben met het geven van presentaties en daarom gebruik ik dit voorbeeld. De antwoorden op de vragen zijn voorbeelden.
1. Wat is de gebeurtenis op jouw werk?
Een presentatie geven aan 30 klanten.
2. Wat was jouw gevoel? En wat was jouw gedrag?
Gevoel: onrustig en onzeker. Gedrag: ik trok me terug, was stil en piekerde. Ik stelde het maken van de presentatie uit.
3. Wat waren jouw gedachten over deze situatie?
Hier mag je alle gedachten opschrijven die jij hebt over de gebeurtenis. Wanneer je goed nadenkt en terug gaat naar die situatie dan merk je op dat er steeds meer gedachten opkomen waar jij mogelijk in eerste instantie nog niet aan had gedacht. Voorbeeld gedachten:
- “Ik ben iemand die niet goed kan spreken voor grote groepen.”
- “Ik vergeet mijn tekst en dan lachen ze me uit.”
- “Misschien stellen ze vragen waar ik geen antwoord op heb.”
4. Wat is het gewenste gevoel en gedrag dat je zou willen hebben?
Gevoel: zelfverzekerd en ontspannen
Gedrag: goed voorbereiden op de presentatie en sparren met collega’s. Een krachtige en overtuigende houding hebben.
5. Uitdagen van gedachten.
Gelukkig kunnen we de gedachten uitdagen wanneer we deze gedachten herkennen. Dit doe je door jezelf kritische vragen te stellen. Vragen die je ook kunt stellen aan een vriend of vriendin wanneer hij/zij deze gedachten met jou deelt.
- “Wie zegt dat jij niet goed kan spreken voor groepen? Waaruit blijkt dat?”
- “Hoe groot is de kans dat jij jouw teksten vergeet?”
- “Hoe groot is de kans dat je eventuele vragen niet kan beantwoorden? En stel dat dit gebeurt, wat is dan het allerergste dat er kan gebeuren?”
6. Ombuigen van belemmerende gedachten in positieve gedachten.
Vraag jezelf af: “welke positieve gedachten helpen mij te komen bij mijn gewenste gevoel en gedrag?” Denk hier goed over na en schrijf deze positieve gedachten op!
7. Test of deze positieve gedachten jou het gewenste gevoel en gedrag brengen.
Als je aan de gedachten denkt, merk je bij jezelf dan een zelfverzekerd en ontspannen gevoel op? Het kan voorkomen dat je erachter komt dat deze gedachten onvoldoende helpen. Pas dan de positieve gedachten aan en test deze opnieuw.
8. Herhaling positieve gedachten.
Herhaal de positieve gedachten 3 keer per dag. Het liefst 5 minuten per keer. Doe dit minimaal 2 weken en het liefst een maand. Wanneer jij deze positieve gedachten herhaalt maken jouw hersenen nieuwe verbindingen. Het is een continu proces. Herhaling, hard werken en doorzettingsvermogen zijn belangrijke zaken om dit te bereiken.
Heb jij wel eens te maken met belemmerende overtuigingen waardoor jij jezelf onrustig of onzeker voelt? Heb je een bepaald doel en merk je op dat belemmerende overtuigingen jou tegenhouden te doen wat je het liefst wil doen?
Laat het me dan weten! Naast deze praktische methodiek zijn er andere interventietechnieken die jou helpen te bereiken wat je wil bereiken.
Lees meer over coaching voor bedrijven of coaching medewerkers.